10/24/2013

Vastaukset

 Hellou, 
Nyt ois vuorossa vastaukset teidän kysymyksiin. Kiitos muuten kaikista kysymyksistä!!

Mikä sulle on ollut vaihdossa vaikeinta?
Uskokaa tai älkää mutten keksi tähän kysymykseen minkäänlaista 'hyvää' vastausta. Mun vaihtovuosi on mennyt tosi hyvin: koti-ikävältä vältyin aikalailla kokonaan, kavereita löytyi helposti, hostperhe on ihana, koulu sujuu ja mun sijoitus on ihan älytömmän hyvä... Jos ois pakko sanoa yksi asia niin se että ekoina viikkoina tuntui vielä hankalalta keksiä kivaa tekemistä iltapäiville kun ei oikein vielä tienyt kaupunkia jne. mutta ei siihen tottumiseen kauaa mennyt! Ehkä siihen että mulla ei oo ollu ongelmia on vaikuttanut se että lähdin täysin avoimin mielin, varauduin että vaikeuksia saattaa joutua kohtaamaan ja se että koin kulttuuri shokin jo pari vuotta sitten kun muutin Hollannista Suomeen niin tää ei enään sit tuntunut missään :)

Kuinka paljon oot pitänyt yhteyttä Suomeen?
Perheen kanssa ollaan skypetelty joka viikonloppu aikalailla poikkeuksetta. Tiedän että vaihtarijärjestöt suosittelis ettei ihan niin usein sen takia ettei vaan tulis koti-ikävää, mutta kun muhun yhteydenpito ei vaikuttanut millään lailla en nähnyt mitään syytä et miks mun ois sitä pitänyt rajoittaa. Mun mielestä on kivaa aina viikon jälkeen päästä kertomaan mitä täällä on tapahtunut ja kuulla mitä Suomeen kuuluu. Kavereiden kanssa en oo skypetelly paljon yhtään, mutta niiden kanssa jutellaan fb:ssä jne.

Ootko ollut tyytyväinen Exploriuksen toimintaan?
Explorius on ainakin mulle toiminu tosi hyvin. Toisaalta kun mulla ei ole ollut täällä ongelmia niin en sit osaa sanoa miten niihen oltaisiin suhtauduttu jos niitä olisi tullut jne.  Uskoisin kuitenkin että apua saisi tarvittaessa ja Exploriuksen porukat on kans tosi mukavia joka on kans plussaa ;)

Onko ollut mitään vaikeuksia siellä Ausseisssa ja miten Explorius on niihin suhtautunut?
Ei oo ollu mitään mihin Exploriuksen olisi tarttenu suhtautua.

Voisitko suositella Exploriusta muillekin Ausseihin vaihtoon lähteville?
Joo! Explorius on itseasiassa ehkä paras vaihtoehto jos tänne haluaa. Verrattuna muihin järjestoihin Exploriuksella on suhteellisen monta paikkaa tänne (esim. Yfulla ja Rotareilla oli vaan 0-2 ja Exploriuksella n. 10), joten mahikset päästä on suuremmat.

Mitkä on Australian parhaat puolet?
Ihmiset! Tää ainutlaatuisuus (luonto, tunnelma, sijainti), Aussien elämäntyyli , rannat, Sydney ja lista vaan jatkuis.

Jos saisit valita nyt mihin maahan menisit?
Tulisin joululomaksi Suomeen ja palaisin takaisin tänne Tammikuussa.Voi kun se ois mahdollista!! Sydney on ihana kaupunki ja en voisi olla tyytyväisempi mun kohdemaa valintaan.

Saako sieltä helpommin kavereita ja ystäviä kuin Suomesta?
Ihan samalla lailla. Menee juttelee vaan ja nopeastihan niitä loytyy!

Harrastatko jotain siellä?
Tällä hetkellä harrastan vaan lenkkeilyä, mitä oon harrastanut koko vuoden ajan monta kertaa viikossa. Muuten koulussa mulla on ollut korista, pilatesta ja kuntopyoräilyä, koulun ulkopuolella netballia (Aussien versio koriksesta) ja lauantai aamuina joogaa mutta se paikka suljettiin nyt :(. Oon siis yrittänyt päästä tekemään mahdollisimman paljon kaikkea erilaista!

Onko sun kaikilla vaihtarikavereilla asiat siellä hyvin?
On ja musta tuntuu et me oltais kaikki jäämässä tänne todella mielellämme pidemmäksikin ajaksi.

Jos voit valita vain yhden asian mikä on paras 'ylitin itseni kokemus', minkä valitsisit?
Apua... niitä on niin hirveen paljon ja tulee joka viikko lisää. Sanonkin sen takia koko vuoden kokonaisuutena! Tää vaihtovuosi on ollut mun elämässä tähän mennessä paras ylitin itseni kokemus ja kasvattanut ja opettanut mulle niin paljon.

Jos et olisi päässyt Ausseihin mikä olisi ollut sun seuraava vaihtoehto?
Kakkosena listalla oli mulla jenkit. Yfu itseasiassa hyväksyi mut jenkkiohjelmaansa ja kun sain sen kirjeen en ollut kuullut Exploriukselta viellä että pääsenko Ausseihin niiden kautta. Soitin ihan heti Exploriukselle puoliksi paniikissa koska Ausseista oli tullut mulle siinä vaiheessa niin tärkeä ja halusin tänne niin paljon. Onneksi sieltä tuli myontävä vastaus! Halusin että mun kohdemaassa puhuttaisiin englantia ja kun aluksi lähdin miettimään vaihtoehtoja mulla oli jenkit, aussit ja britit tasoissa. Lopulta Aussit alkoi kiehtomaan vaan enemmän ja enemmän ja muut tippui vertailussa alemmas ja alemmas. Yhdessä vaiheessa mietin myos etelä afrikkaa, mutta vanhemmat oli aika ehdottomia sen suhteen ettei päästäis mua sinne niin se sit jäi aika nopeasti myos. Yhdessä vaiheessa mietin myos Ruotsia ja Tanskaa, kaikki vaihtoehdot käytiin siis huolellisesti läpi ja lopputulos oli tosi hyvä :)!!!

Kuinka läheiseksi hostperheen kanssa tulee?
No täähän on tietty tosi yksilollistä ja riippuu vaihtarin omasta ja hostperheen panostuksesta suhteen rakentamiseen. Useimmiten kuitenkin tulee läheisiksi! Mulla on läheinen suhde mun hostperheeseen ja samoin mun vaihtarikavereilal.

Pystyyko hosteille puhua henkilokohtaisisista asioista?
Tää on taas aika yksilollista ja riippuu vaihtarista itsestaan. Itse kuitenkin sanoisin hyvän hostperheen yhdeksi kriteeriksi sen että tarvittaessa loytyisi ainakin joku jonka kanssa voi puhua henkilokohtaisemmistakin asioista.

Hyvia ja huonoja puolia Ausseissa olemisesta?
Hyvat puolet tuli jo listattua tuolla ylempana. Huonojapuolia on että jos täällä asuisi Eurooppaan olisi aika pitkä matka, täällä on aika kallista ja kraanavesi on pahanmakuista (mutta kuulemma tosi hyvä hampaille kun siinä on fluoria... :D)

Ymmärtääks Aussit hyvin ns. huonompaa Englantia tai pärjääko siellä jops enkku ei oo ihan täydellistä? Tietenkin pärjää ja voin sanoa että Suomalaisilla on yleisesti tosi tosi hyvät kielitaidot! älä tollaisia mieti! :)

Minkälaisii ihmisii Aussit on verrattuna Suomalaisiin?
Aussit on tosi avoimia, spontaaneja ja ihanan sosiaalisia. Elämän asenne on just sopivan rento eikä asioista tehdä turhaa ongelmaa. Ausseilla on kans ihanan omalaatuinen huumorintaju!

Onko koulunkäynti vaihtarille haastavaa/stressaavaa?
Riippuu vaihtarin asenteesta (mistä oikestaan riippuu suurin osa vaihtovuoteen liittyvästä) ja koulusta sekä kohdemaasta. Yleisesti ottaen koulu on helppoa, ainakin mulla on ollut ja esim. läksyjäkään ei oo pahemmin vuoden aikana tullut.

Minkä takia itse hait vaihtoon?
Tää oli ollut siis mulla haaveena jo pikkutytostä lähtien, kun iskä ensimmäistä kertaa kertoi mulle omasta vaihdostaan jenkkeihin. Oon siis kasvanut se idea mielessä että sitten kun oon 'iso' meen myos vaihtoon. Vaihdossa kiehtoi itsenäistyminen ja uusien ihmisten tapaaminen sekä uuteen kulttuuriin tutustuminen jne. Kielen oppiminen ei mulle oo koskaan ollu se pääsyy niinkuin monelle vaan lähinnä kiva ekstra tässä kaiken muun ihanan ohella!
 
Mitä oot oppinu tän vuoden aikana?
Enemmän kuin koskaan tähän mennessä. Vaihdossa ollessa oppii ja kasvaa joka päivä!

Mikä on ollut paras juttu Ausseissa?
Jos oikeesti sais vaan valita yhden asian niin valitsisin ehdottomasti nää ihmiset joihin oon täällä tutustunut!

Miten paljon tiesit maasta ja sen tavoista ennen kuin saavuit sinne ja yllättivätko joktuk tavat/asiat jne.?
En tiennyt edes Aussienpaakaupunkia saatikaan yhtaan mitaan aussien koulusta ja juhlista jne. Mieleen ausseista tuli vaan surffarit ja kengurut ja tiesin että tää maa olisi paljon paljon muuta, ja tää on kans yksi syy miksi aussit alkoi kiehtomaan mua niin paljon. Halusin päästä ottamaan selvää tästä paikasta.

Mitä kouluaineita sun ikäiset siellä opiskelee?
Mun ikäiset on nyt valinnut n. 5-6 ainetta mitkä ne sitten kirjoittaa ensi syksynä. Täällä voi perusaineiden lisäksi kirjoittaa myos taideaineita mikä on ehkä suurin ero Suomesta.

Mitä aineita vaihtarin kannattaa valita?
Just niitä mitä itseään kiinnostaa ja mihin Suomessa ei esim. olisi mahdollisuutta. Vaihdossa ollaan vain kerran ja matikka, kemmaa sun muuta ehtii sitten lukiossa pohtia myohemminkin.

Mitä kautta sait ns. parempia kavereita?
Koulustahan niitä loytyi :)

Millainen oli eka koulupäivä?
Se meni tosi hyvin enkä edes ehtinyt jännittää kun koululla oltiin otettu kaikki jutut huomioon niin hyvin ja sopeutumisesta oltiin tehty tosi helppoa. Mulle annettiin ekana päivänä tukioppilas joka näytti mulle paikkoja, tutustutti ihmisiin, ohjasi oikeaan luokkaan, selvensi lukkaria ja otti mut omaan porukkaan istumaan. Ekan kouluviikon jälkeen tuntui jo ihan normaalilta olla tyttokoululainen ja pukea se koulupuku aamuisin.

Mikä on ollut parasta vaihtovuodessa?
Tää kokonaisuus on ollut ihan älyttomän hieno kokemus mistä oon niin niin kiitollinen etten usko että voin koskaan kiittää niitä tarpeeksi jotka teki tästä mun unelmasta totta. Yksi parhaista asioista vaihdossa on se kuinka moneen ihmiseen tälläisen vuoden aikana toteutuu ja miten paljon 'uusia polkuja' avautuu. Tuntuu että mistä vaan voi tehdä totta ja ettei mikään ole mahdotonta.

Kiitos vielän kaikista kysymyksistä ja sorry kun vastailuun meni taas vähän aikaa!
Xx Emma


5 comments:

 1. Sun vaihtovuosi kuulostaa ihan täydelliseltä! Ite en voi enää yhtyä tohon että Aussit on ihania ja kavereita saa helposti, koin täälä kuinka vaikeeta on oikeesti saada kavereita, kun ne ilmoitti mulle että mun pitäisi etsiä uusia ku ne siirtyy ylemmälle vuosiluokalle ja mä jatkan samalla :/ Ja samoin toi läksyjuttu, mulle ei oo ikinä suomessa tullu näin paljoa läksyä, vietän täälä viikonloput tekemällä läksyjä ja normaalisti viikossa tulee noin kolme esseetä kotona kirjotettavaksi.. Ja kokeita on kokoaika!

  Mutta ihanaa kuulla et sulla on ollu noin kivaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, toi ei kuulosta kauheen reilulta! Toivottavasti uusista year 11:sta löytyis kivempia tyyppejä :) Tsemppiä sulle! xx

   Delete
 2. Sulla on kyllä ollu ihan unelmavuosi täällä Ausseissa!! Itekki rakastan enkä yhtään kadu mun maavalintaa ♥♥♥ se mun piti vielä sanoo rotarivaihtareita täällä on jopa 14 mutta oot kyllä ohan oikeessa et on kuitenki tosi vaikee tulla valituks ku tosi mone haluu Ausseihin :D Piä ihana loppuvuosi ja tykkään tosi paljon sun blogista! :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kiitos ihana! En tiennytkään että rotarit ottaa jopa noin monta, mut oliks siin sit sillai et helpommin joutui ihan mihin tahansa maavalinnoistaan eikä välttis just siihen ekaan? Sekin oli Exploriuksella aika varmaa :)

   Delete
  2. Ei mitään ihana :) Rotareilla vaihtelee vuosittain toi määrä tosi paljon (viime vuonna lähtijöitä oli jopa 22) ihan riippuen siitä kuinka monta Ausseista tulee Suomeen. Mut ihan totta toi että osa ei pääse ekaan maavalintaan ni ei oo silleen varmaa päästä tänne. Mä olin onneks yks niistä joka pääsi :D Explorius on varmaan tässä tapauksessa just paljon varmempi :)

   Delete