7/30/2013

Vaihtarilta vaihtareille part 1: Ennen lähtöpäivää


I'm doing this post only in Finish because it's quite a lot of text. But it's info for the future exchange students. The pictures are from the time just before I left Finland. Sorry I'm this lazy ;) 

Koska Suomessa vuoden ruuhkaisin vaihtoon lähtemis buumi senkun lähenee ajattelin että nyt olisi oikea aika jakaa vinkkejä. Tää eka postaus keskittyy siis siihen mitä kannattaa tehdä Suomessa ennen sitä kauan odotettua h-hetkeä, lähtöpäivää. Tarkoituksena olisi sitten vielä tehdä postaukset itse lähtemisestä ja sopeutumisesta uuteen kotiin, perheeseen ja kouluun. Kaikki nämä vinkit pohjautuvat siis omiin kokemuksiin, mutta uskon että te muutkin voitte tästä hyötyä. Kuvina kuvia vikoilta viikoilta Suomessa. Mutta nyt siis asiaan ;)

Fiilistely:
Enään pari viikkoa lähtöön, justhan niitä päiviä oli vielä 170.. minne se aika katosi? Nyt saa ottaa kaiken irti lähtöfiilistelyistä. Eihän sitä lähdetä kuin kerran niin miksei ottaisi siitä kaikkea irti. Älä pode huonoa omatuntoa siitä jos vaihtarius pyörii mielessä suurimman osan vuorokaudesta ja muusta puhuminenkaan ei oikein enään onnistu. Nyt niin saakin tehdä, ja kyllä ne kaverit ja perhe vielä pari viikkoa jaksaa kuunnella vaihtohehkutusta..onhan ne sitä jo kestäny viimeiset 6 kuukautta ;)

Itse luin ennen vaihtoon lähtemistä paljon vaihtariblogeja. Ekat blogit luin 2 vuotta ennen hakua ja tässä sitä vieläkin seurataan innolla muiden vaihtareiden blogeja. Ennen lähtöä, jos tuli hetki jolloin unohti miksi sitä ollaankaan lähdössä kaivoin lempparivaihtoblogit esiin ja lueskelin vanhoja postauksia läpi. Omia lemppareita ennen lähtö olivat:


kannattaa käydä lukaisemassa ;)

Stressi:
Ne pari vikaa viikkoa ennen lähtöä oli ainakin mulla tosi kiireiset. Mielessä oli miljoona aasiaa mitä ehdottomasti halusi vielä päästä tekemään kuten kävelemään sen oman vakkari kävelyn kahdestaan koiran kanssa ja kavereiden kanssa illan vietto rennosti sohvalla löhöillen, putousta katsellen ja itseleivottuja mokkapaloja syöden. Kaikkien tollaisten asioiden lisäksi oli myös ne asiat jotka vaan oli pakko hoitaa ennen lähtöä: vikat kokeet (mulla oli vika koe 5 päivää ennen lähtöä..), pakkaaminen, viisumit ja muut vikat paperihommat, läksiäiset, lääkärikäynnit ja lista senkuin jatkuu. Jos tuntuu että on liikaa hommaa voi auttaa jos yksinkertaisesti kirjoittaa kaikki asiat to-do listalle ja aikatauluttaa päiviä (vaikka se varsinkin nyt kesälomalla tuntuisikin liian vaivaloiselta). Kaikesta saa paremman yleiskuvan ja vapaa-aikaakin löytyy lisää.
Lähtöä edeltävän viikon tunnelmia...
Koska Hard Rock Cafe oli niin kallis päädyttiin kavereiden kanssa kokkaamaan samanlaiset salaatit itse :D

Tuliaiset:
Itselläni oli aika selvät mielikuvat siitä mitä halusin viedä hostperheelle tuliaisksi. Hostvanhemmille vein aaltomaljakon, jonka äiti osasi pakata niin hyvin että se oli vielä ehjä 29h matkankin jälkeen. Hostvanhemmat tykkäsi maljakosta tosi paljon! Lisäksi vein hostsiskoille ja äidille marimekon sellaset pussukat mitä kaikki käyttää penaalina Suomessa. Mikä tahansa marimekko tai iittalatuote on aika pitkälti hyvä tuliainen ja noi merkithän on ulkomailla aika suosittuja mutta tosi kalliita niin ihmiset ei raaski ostamaan vaikka tuotteita olisikin myytävänä esim. täällä ausseissakin. Lisäksi vein paaaaljon suklaata: ihan perus fazerin sinistä ja sit sellainen iso fazerin konvehtirasia. Mulla on aika paljon kokemusta suomalaisten tuliaisten viemisestä ulkomaille (koska hollanti) ja tiesin että fazerin sinisestä tulee monelle jotka maistaa uusi lemppari. Samoin mariannekarkit, mun Hollanti kaverit oikeesti himoitsee niitä ;). Lisäksi mulla oli mukana kaksi pientä aalto tuikkua, 'varatuliaisina'. Toisen niistä annoin kaverin perheelle kun he ottivat mut mukaan perhelomalleen ja toinen odottaa vielä saajaansa (aion antaa yhdelle opettajalle sitten kun lähden, joka on auttanut mua vuoden aikana tosi paljon)

Varatuliaiset on tosi käytännöllisiä ja toivon että olisinkin ottanut niitä enemmänkin. Marimekon niitä pussukoita voi esim. ottaa varastoon mukaan ja niitä voi antaa kavereille synttärilahjaksi vuoden aikana. Suklaa on kans tosi hyvä, ja sitä oonkin vienyt kouluun kavereille pari kertaa. Monet vaihtarit ottaa hosteille mukaan Suomiaiheisia kirjoja, mutta koska mun perhe tiesi suomesta jo ennestään tosi paljon kun mun host sisko oli Suomessa vaihdossa se ei mun kohdalla ollut hirveen tarpeellista. Kirjat ja esim reseptikirjatkin on kuitenkin hyviä tuliaisia, ja jos perheessäsi on lapsia suosittelen tatu ja patu suomessa kirjaa, se on tosi hyvä ;).  Ainiin jos joulu sattuu vaihtovuoteesi voi olla hyvä idea ottaa mukaan vaikka suomiaiheisia piparimuotteja joita voi liittää joululahjoihin sitten jouluna. Esim. jotkut Suomi eläimet on hyviä, muumit on kans mutta niitä kaikki ei aina ihan älyä ;)

Sen lisäksi että otat tuliaisia mukaan kaikille muille, älä unohda itseäsi. Tulet olemaan kiitollinen siitä suklaalevystä jonka päätit hankkia itsellesi jemmaan. Samoin jenkki purkka, jos on addikti niin kuin minä ;)Hyvästelyt:
Hyvästelyjä ei kannata suunnitella hirveesti, muuten se vaan tuntuu vaikeammalta. Itse päätin että aion hyvästellä kaikki omaa perhettä lukuunottamatta viimeistään päivää ennen lähtöä, niin että lähtöpäivänä tarvitsee sanoa vain heipat äidille, iskälle ja sisaruksille. Se toimi omalla kohdalla. Mulla oli läksiäiset kavereille n. 4 päivää ennen lähtöä ja sukulaisia hyvästelin pitkin paria vikaa viikkoa. Ei kannata hyvästellä kaikkia samaan aikaan, varaa siihen aikaa äläkä mieti liikaa. Näet kaikki taas ennen kuin huomaatkaan!

Awww, kavereiden järkkäämissä ykkösläksäreissä syötiin kunnon suomalaista ruokaa, leivottiin pinaatti keiton kaveriksi korvapuusteja. Oli hyvää ja ihana päivä!Jännittäminen:
Vaikka olisitkin niin innoissasi lähdöstä ettet usko että oisit koskaan aiemmin ollut näin onnellinen, tulee jännityskin varmasti jossain vaiheessa vastaan. Se on ihan tavallista ja terveellistä. Itteäni ei missään vaiheessa jännittänyt sillain ylitsepääsemättömän paljon ja vielä pari päivää ennen lähtöäkin olin edelleenkin sitä mieltä ettei jännittänyt yhtään. Nyt jälkeenpäin oon älynyt että mua jännitti kokoajan vähän taustalla, mutta onnistuin jotenkin pitämään sen tunteen taka-alalla. Vinkki on että älä mieti liikaa, tee vaan :)
Onhan sitä omaa sänkyä aina välillä vähän ikävä ;)
Vika kouluruoka vuoteen
....ruisleipä....Vika yö:
Okei tässä vaiheessa se jännitys tuli ehkä pikkasen esiin sieltä taka-alalta. Vikana iltana tein kaikkea mahdollisimman normaalia. Kävin saunassa vikan kerran, nautin ekstra paljon äidin kotiruokaa ja vietin aikaa perheen kanssa. Illalla valvoin myöhään niin että unirytmi jo vähän muuttuisi aussien kannalta paremmaksi ja unta saikin odottaa aika kauan, sain loppujen lopuksi nukuttua tosi hyvin. Vikana aamuna pakkailin vielä vikoja tavaroita ja söin sen vihoviimeisen ruisleivän. Sitten olikin aika lähteä kentälle. Vaikeinta oli hyvästellä koirat ja sit tietenkin vanhemmat siinä turvatarkastuksella. Kaikesta kuitenkin selvittiin :)

Toivottavasti tästä on hyötyä teille, ja jatkoa on siis luvassa ;) Muistakaa että multa saa aina kysyä ja ehdotelkaa jos teillä on vielä jotain postaustoiveita :)


23 comments:

 1. Vautsi! Kiitos tästä postauksesta, omaan lähtööni on tosiaan vielä 188 päivää (pidän niistä tosiaan lukua... :D) mutta nyt sain jotenkin jo hahmoteltua sen, että kannattaa hoitaa pakolliset asiat hyvissä ajoin pois alta, ettei viimeisinä päivinä iske kamala paniikki. Koitko että lähtö Ausseihin olisi jotenkin helpompaa, kuin jos olisi esim. lähtenyt jonnekin lähemmäs, kuten vaikka Saksaan? Olen itse ajatellut asiaa niin, että minusta tuntuu helpolta lähteä kerralla niin kauas. Tuntuu niin pitkältä ajalta odottaa helmikuun alkuun lähtöä, mutta onneksi on nämä teidän blogit että voin fiilistellä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, muistan kun aloin laskemaan päiviä niitä oli joku 250, nopee ne sit lopulta menee! Ootko siis myös lähdössä ausseihin? :)
   En valinnut ausseja sen takia että kauemmas olisi ollut helpompi mennä, mutta pikemminkin sen takia että nyt oli hyvä mahdollisuus päästä tutustumaan vähän kaukaisempaan kohteeseen. Euroopan sisällä on sen verran helppo matkustella ja muuttaakkin, verrattuna just nyt ausseihin joihin viisumin saaminen on aika haasteellista. Keep on reading ;)!"

   Delete
  2. Jeps, Aussit on siis suuntana helmikuun alussa, ja AFS:n kautta oon lähdössä :) En edes aluksi tiennyt minne lähden kun vaihtoon lähteminen tuli mieleen, mutta sitten porukoitten kanssa hoksattiin että mites se Australia :D Sinne siis tosiaan oon lähdössä, ja matkakuume on jo aika kova! :D

   Delete
 2. Olipa tosi kiva postaus ja varmast hyödylline monille!! :) rupes jo jännittämää oma lähtö jenkkeihin mikä on vasta vuoden pääst :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä jännitä :)! odotan jo että pääsen sit seuraamaan sun vuotta blogin kautta!

   Delete
 3. Aivan älyttömän kiva postaus ja tooosi hyödyllinen! Ittellä lähtöön tasan viikko niin alkaa pikku hiljaa jännittää ja kattelemaan näitä vaihtari blogeja jo lähteneistä vaihtareista. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aaa!! Muistan ton lähtöodottelun vielä niin hyvin :)! Kiva että tästä postauksesta tykätään, jatkoa on siis tulossa

   Delete
 4. tää oli tosi kiva, sain hyviä vinkkejä tuliaisiinki joita itseasiassa oon just nyt lähössä ostamaan! kuus päivää lähtöön, apua!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä että on hyötyä. Onnea lähtöön! :)

   Delete
 5. Kuinka kiva postaus, vaikken ite tosiaan vaihtoon enää voikaa lähteä :D katumus vaan iskee pahemmin päälle, pitäs varmaan lopettaa sun blogin lukeminen :D miten muuten, oon miettiny, et osaaks se sun host-sisko suomea enää tai puhutko sille koskaan suomee?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei me oikeastaan koskaan puhuta sen kaa Suomea, joskus vähän. Mun host sisko
   Lepertelee eläimille suomeksi ja kiroilee joskus suomeks mikä on tosi huvittavaa :D
   Lähe Hanna lukion jälkeen opiskelu vaihtoon tai pidä välivuosi au pairina niinkuin se
   mun kaveri Linnea :)!! Äläkä lopeta mun blogin lukemista :P

   Delete
  2. Joo niin oon aatellu, et jotenki on ulkomaille päästävä opiskelee tai asuu!!!! Ja hahahah juu en lopeta kuitenkaan, kidutan itteeni kateudessa :) ja ihailen sun tekstejä ja kuvia!

   Delete
 6. yes, komppaan vaan muita, tosi hyvä postaus! :) itellä noin 2,5 viikkoo jäljel lähtöön ja fiilikset just semmoset, ettei niit voi oikee sanoiks pukea. Mut innoissani olen, tottakai! Hyvä vinkki noi varalahjat, ei ollut tullut ees ajatelleeksi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yes, ihanaa tää miten otitte tän vastaan! :) onnea lähtöön !!

   Delete
 7. Hei siistiä, että oot tykänny mun blogista!! :) Ihanaa vaihtari aikaa sulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha joo seurasin ihan fiiliksissä aina alusta ja yhä edelleen ;)
   Kiitos paljon! :)

   Delete
 8. Ihanat noi "tehtiin hard rock salaatit ite" <3 On muuten herkun näköset! :)


  ❤: http://kehvelijehnakas.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olikin niin herkkua, ja niin täyttävää ettei vieläkään tee mieli lisää XD

   Delete
 9. Oi ei mä en kestä. Toi läksiäiset taitaa olla mulle se vaikein kohta koko vuodessa! Ite oon lähdössä 15. päivä tätä kuuta ja parhaat kaverit pitäis hyvästellä jo ens lauantaina!

  http://dreamawayfromhome.blogspot.fi/
  15-vuotias kokemuksia janoava tyttö lähtee valloittamaan maailmaa, tai ainakin USA:ta vuodeksi 2013-2014

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onnea lähtöön ja älä stressaa läksiäisiä liikaa! Tee siitä ilta jonka muistat kivana :)

   Delete
 10. ihana postaus emma! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, ja onnea sulle lähtöön!! :)

   Delete
 11. Oooh kiitos, tää postaus helpotti hirveesti!!! Tuli kunnon flashback noista kuvista sun läksiäisistä ja siitä lauantaista :) <3 Mäki odottelen että toi jännitys tulee sitte tossa kahen päivän päästä illalla ku pitäs nukkua :D

  ReplyDelete